fbpx

Fiziopatologia oboselii

fiziopatologia oboselii / oboseala cronicaOboseala este o stare fiziologica reversibila caracterizata prin scaderea capacitatii de performanta fizica si psihica a organismului, care permite continuarea efortului cu pretul unui consum energetic scazut si al scaderii preciziei motrice, intelectuale si al atentiei.

 

Apare dupa un efort intelectual, emotional, fizc si dispare spontan in general prin odihna.

Epuizarea duce la disparitia rezervelor energetice si se compenseaza dupa 3-4 zile de odihna.

Stari evolutive:

– stadiul de raspuns armonios al organismului: somatic si vegetativ;

– stadiul de raspuns oscilant: se instaleaza cand refacerea este incompleta;

– stadiul de raspuns discordant: apare in agresiuni fizice sau intelectuale puternice si simultane; acum apare oboseala ca boala;

– stadiul de epuizare este stadiul patologic de oboseala cu afectare neurovegetativa, metabolica si endocrina.

Oboseala este modalitatea de protectie a organismului.

Cauze: centrale si periferice.

Manifestari: acute si cronice.

Oboseala acuta periferica este cea musculara si este produsa de: scaderea ATP-ului, CP, glicogenului muscular cu acumulare locala de acid lactic, de metaboliti acizi lipidici (perovizi); dezechilibru ionic local (K, Na, Ca), epuizarea acetilcolinei la nivelul placii neuro-motorii; aparitia comenzilor inhibitorii pe musculatura efectoare ce pot proveni de la nivel medular sau supramedular.

Oboseala acuta centrala este produsa de diminuarea capacitatii de comanda a sistemului nervos, legata de oboseala periferica, cu rasunet somatic si vegetativ. Cauze: formatiunea reticulata.

Oboseala patologica acuta: supraincordare-produsa de discordanta dintre solicitare si capacitatea de raspuns al organismului la un anumit moment. Ea afecteaza sistemul nervos vegetativ cu rasunet foarte puternic pe aparatul cardio-vascular (in literatura sportiva=clacaj cardiac). Apare la persoane neantrenate fizic si se manifesta prin epuizare.

Oboseala patologica cronica-supraantrenament: nevroza sportivilor sau de suprasolicitare. Afecteaza tot organismul vegetativ si psihic si stimuleaza una dintre cele 2 verigi functionale endocrino-metabolice, care adapteaza organismul la efort: tiroida (hiperfunctie – boala Basedow) si corticosuprarenala (insuficienta glandulara – boala Addison).

-tipul Basedow-ian se caracterizeaza prin stimulare simpatica cu manifestari neuro-vegetative: insomnie, irascibilitate, anxietate, scaderea in greutate a individului rapida si inexplicabil.

-tipul Addison-ian: stimularea parasimpatica cu fenomene de inhibitie, tendinta anormala de oboseala, inertia parametrilor neuro-vegetativi parasimpatici, somn continuu, tulburari de atentie, coordonare, timp de reactie foarte lung. Tratamentul este lung, cu rezultate slabe.

Kinetoterapia aplica masajul:

– profund  pentru boala Basedow

– superficial pentru boala Addison

– stretching pentru oboseala fizica acuta / cronica

– tehnici de relaxare musculara reflexa prin manevre manuale tip FNP 

Close Menu