Top 5 cauze ale durerilor de spate
Vă prezentăm un top 5 al celor mai frecvente surse ale durerilor de spate, întâlnite în practica noastră de 10 ani în domeniu recuperării medicale:
1. Suprarolicitarea unei musculaturi slabe, dezechilibrate;
2. Postura incorectă;
3. Lispa de flexibilitate musculară/ articulară;
4. Realizarea unor mișcări incorecte biomecanic;
5. Afecțiuni structurale precum: hernie de disc, spondiloza, discopatiile, discartrozele, stenoza de canal, traumatisme, etc;
Durerile musculare se tratează ușor începând cu relaxarea musculaturii chiar și atunci când aceasta are un tonus scăzut. Se constată că musculatura slabă are tendința de a se supracontrata cand este solicitată, chiar și pentru durate scurte de timp.
Indiferent de sursa durerilor, programul de recuperare trebuie sa înceapă cu relaxarea întregii musculaturii, urmând apoi tonifierea grupelor musculare conectate cu lanțurile kinetice dezechilibrate, tonifiere care trebuie să mențină și flexibilitatea musculo-articulară.
Durerile de spate pot avea ca origine postura vicioasa care implică un dezechilibru muscular. Acest dezechilibru necorectat conduce la degradarea ireversibilă a articulațiilor vertebrale. Postura corectă se întreține zilnic prin implicarea musculaturi în menținerea in poziția optimă a centrului de greutatea a corpului.
Tratarea durerilor de spate se realizează prin kinetoterapie, care este principala formă de tratament în recuperarea afecțiunilor musculo-articulare. Aceasta disciplină folosește exerciții fizice specifice pentru fiecare tip de articulație sau pentru fiecare tip de afecțiune fizică, tinând cont de anatomia, fiziologia și biomecanica articulațiilor implicate în procesul de recuperare / reeducare posturală sau functională.
O alta componenta a kinetoterapiei utilizate cu succes în tratarea durerilor de spate este masajul terapeutic sau altfel numit, terapia manuală.
Din experiența noastra, terapia manuală și exercițiul fizic terapeutic fac echipa foarte bună când sunt aplicate corespunzător și adaptat tipului de afecțiune prezent.
Echilibrarea musculaturii coloanei vertebrale implică echilibrarea întregului corp, deoarece toate articulațiile sunt interconectate și se influențează una pe alta. Câteva exemple sunt: rigiditatea șoldului care suprasolicită coloana lombară. Sau lipsa de forță a umerilor suprasolicită coloana cervicală și coloana toracală sau invers. Lipsa de forță și flexibilitatea a genunchilor pot suprasolicita coloana lombară în timp, iar gleznele rigide forteză articulația genunchiului, etc.
Alege kinetoterapia pentru a elimina durerile și degradarea articulațiilor. Alege sa lucrezi cu profesioniști, pentru asta suntem aici!
@ GO FIT Studio Brasov
Recuperare medicală / Masaj terapeutic / Fitness / Consiliere nutritională